Reis naar Wenen

Aankomende evenementen
No data was found

Wenen was rond 1900 één van de grote culturele hoofdsteden (zoals Parijs en Berlijn) waar het Joodse leven een prominente bijdrage leverde aan wetenschap, kunst en literatuur. Het leven daar kende ook grote tegenstellingen als tussen arm en rijk, traditie en vernieuwing, synagoge en koffie-huis, tussen West- en Oost-Europese tradities.
Nog altijd zijn deze contrasten actueel: Wenen en Oostenrijk vormen een scharnierpunt in de 20ste eeuwse (Joodse) geschiedenis.

Op onze reis hebben wij veel door de stad gewandeld en genoten van de vele bijdragen die Joden hebben geleverd aan kunst, politiek en wetenschap. Ook hebben wij de actualiteit van het moderne Wenen beleefd waarin plaats is voor herdenking, voor nieuw Joods leven, voor viering en samenkomst. We zijn in diverse musea, koffiehuizen, restaurants, het huis van Freud en nog veel meer plekken geweest.

De reis vond plaats van 12 t/m 16 oktober. Dus vlak na 7 oktober 2023. De reis mag zeker een succes worden genoemd. We waren met een groep van 23 mensen. Men had steun aan elkaar in de groep (qua oorlog), de verhouding man/vrouw was goed, buitenbeentjes werden goed opgenomen in de groep, er was geen sprake van clique vorming.


Er moest heel veel gelopen worden, wat voor sommigen bepaald een uitdaging was, maar er werd goed gelet op elkaar.
We hadden geluk met het prachtige weer, de stad was heel schoon, het hotel (oudste van Wenen) was super, we hadden een super gids, de (Joodse) geschiedenis van Wenen is heel goed belicht.

Er was voortdurend contact met BLEW over de veiligheid. Met name op de vrijdagavond was de veiligheid in het geding door de situatie in de wereld en is besloten niet naar de synagoge te gaan. De communicatie over die moeilijke beslissing was goed. Jammer was dat er geen andere manier is gevonden om de Joodse gemeenschap te ontmoeten.

Een fotoimpressie